Είναι γνωστό στους λάτρεις της μοτοσυκλέτας ότι η λίπανση και ο σωστός καθαρισμός της αλυσίδας της μηχανής απότελει πολύ σημαντική δουλεία.

Η αλυσίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα για την σωστή κίνηση της μηχανής και απαρτίζεται από πολλά μεταλλικά μέρη και συνδέσμους.

Η κατάσταση της μηχανής θα πρέπει να παραμένει σε άριστη κατάσταση ειδικά αν κάνοετε συχνή ή καθημερινή χρήση της μηχανής σας.

Συνήθως ανά 500 χιλιόμετρα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και λίπανση της αλυσίδας; εάν όμως η οδήγηση της μηχανής είναι σε χωματόδρομους και λάσπες, θα πρέπει να γίνεται ακόμα συχνότερα; καθώς απομακρύνεται ευκολότερα το λιπαντικό από την αλυσίδα.

Πως μπορεί να γίνει λοιπόν σωστά ο καθαρισμός της αλυσίδας μηχανής. Παρακάτω σας έχουμε όλα τα tips που πρέπει να γνωρίζετε.

Προετοιμασία

Πριν να ξεκινήσετε με τον καθαρισμό της αλυσίδας, χρειάζεται μία προετοιμασία.

Υπάρχουν στην αγορά κάποια εργαλεία τα οποία θα σας χρειαστούν και πρέπει αρχικά να προμηθευτείτε για να μπορέσετε να καθαρίσετε την αλυσίδα της μηχανής σας.

Μία μαλακιά βούρτσα ή ένα πινέλο, μία ρηχή λεκάνη, σαπούνι και νερό είναι όσα θα χρειαστείτε. Αντί για σαπουνι υπάρχουν ειδικά καθαριστικά στην αγορά, αλλά για να αποφύγετε επιπρόσθετα έξοδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί υγρό πιάτων.

Επιπρόσθετα χρειάζεστε και ένα λιπαντικό σπρέι γράσου για την λίπανση της αλυσίδας.

Όσον αφορά την προετοιμασία της μηχανής για το καθάρισμα της αλυσίδας; καλό θα ήταν ο πίσω τροχός της μηχανής να βρίσκεται στον αέρα για να μπορεί να γυρίζει ελεύθερα.

Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση κάποιου σταντ.

Τέλος θα πρέπει να μπει ένα προστατευτικό, όπως ένα κομμάτι από χαρτόνι, ανάμεσα στον τροχό και την αλυσίδα; προκειμένου να είστε σίγουρα ότι δεν θα λερωθεί η ζάντα και το λάστιχο με λάδι.

Καθαρισμός

Η διαδικασία καθαρισμού της αλυσίδας είναι πολύ απλή.

Έχοντας κλειστό τον κινητήρα, βάζετε νεκρά στο κιβώτιο και τοποθετείτε τον πίσω τροχό στον αέρα.

Με την χρήση της βούρτσα αφαιρείτε όση στερεά βρωμιά μπορείτε και στη συνέχεια περνάτε με το σαπουνόνερο την αλυσίδα και την αφήνετε για λίγα λεπτά πριν να καθαρίσετε προσεκτικά με το βουρτσάκι την υπολειπόμενη βρωμιά.

Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί έως ότου να καθαρίσει τελείως. Το τελευταίο στάδιο είναι με ένα καθαρό πανί να σκουπίσετε τα τελευταία υπολείμματα νερού.

Λίπανση

Εφόσον έχουμε δει το πως μπορεί να καθαριστεί σωστά η αλυσίδα της μηχανής, το επόμενο στάδιο είναι η λίπανση της.

Η λίπανση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σωστού καθαρισμού και συντήρησης της αλυσίδας μηχανής. Αυτή μπορεί να γίνει με το WD40 Multi Use, το οποίο είναι ιδανικό γι αυτή τη χρήση αλλά και ακόμα 2000+ που μπορείτε να δείτε εδώ!

Εάν επιθυμείτε ακόμα καλύτερο και ισχυρό αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λιπαντικό σπρέι αλυσίδας WD40 Motorbike Chain Lube από την Specialist σειρά της WD40.

, το οποίο προσφέρει μακροχρόνια λίπανση, μεινόντας την τριβή.

Το σημαντικό πλεονέκτημα του WD40 Motorbike Chain Lube είναι ότι δεν καταστρέφει τα λαστιχάκια της αλυσίδας, καθώς είναι συμβατό με αλυσίδες O-Ring και X-Ring, ενώ παράλληλα αποτρέπει την διείσδυση νερού.

Το μόνο οπότε που έχετε να κάνετε για πετύχετε την τέλεια λίπανση της αλυσίδας της μηχανής είναι να ψεκάσετε αρκετή ποσότητα από το προϊόν, γυρνόντας τον τροχό με το χέρι για να πάει το υγρό σε όλα τα σημεία της αλυσίδας.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»