Θέλετε να καθαρίσετε ένα το κυκλικό πριόνι; Σας έχουμε τον τρόπο. Ο καθαρισμός και η συντήρηση του κυκλικού πριονιού είναι απαραίτητα μετά από κάθε χρήση του. Καλό είναι τα κινούμενα και τα μεταλλικά του μέρη να λιπαίνονται σωστά για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσης του. 

Ας δούμε από τι αποτελούνται τα πριόνια αυτού του τύπου για να εντοπίσουμε και τα σημεία που καλό είναι να συντηρήσουμε. 

Το κυκλικό πριόνι έχει μέσα έναν ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτεί την περιστρεφόμενη λεπίδα του δίσκου. Τα κυκλικά πριόνια μπορεί να αποτελούνται από πάγκο χωρίς πόδια στήριξης και συνεπώς να χρειάζονται να τοποθετηθούν σε πάγκο εργασίας. Υπάρχουν όμως και τα κυκλικά πριόνια που έχουν ενσωματωμένη βάση με πόδια, που καθιστούν τη μηχανή εντελώς ανεξάρτητη. Η κίνηση της λεπίδας είναι συνήθως με τον κινητήρα, αλλά ορισμένα πριόνια έχουν τροχαλίες και ιμάντα περιστροφής. Η λεπίδα που βγαίνει από το πάνω μέρος μπορεί να ρυθμιστεί σε ύψος μετακινώντας έναν τροχό ή έναν μοχλό, αλλά μπορεί επίσης να είναι υπό γωνία, συνήθως έως 45 μοίρες. Ένα προστατευτικό κάλυμμα πάνω από τη λεπίδα, εμποδίζει να το πλησιάσετε από πάνω, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Στο πάνω μέρος υπάρχει ένας παράλληλος οδηγός με τη λεπίδα που επιτρέπει την τέλεια ευθεία κοπή.

Βήμα 1. Πως να καθαρίσετε ένα κυκλικό πριόνι.

Το βασικό που πρέπει να κάνετε μετά την ολοκλήρωση κάθε εργασίας σας είναι είναι ο καθαρισμός του μηχανήματος από τυχόν σκόνη και πριονίδια που μένουν. Πρώτα χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να αφαιρέσετε τα μεγαλύτερα κομμάτια και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με καλή ισχύ. Οι περισσότερες σκούπες έχουν ειδικά εξαρτήματα για να φτάνει και σε πιο δύσκολα σημεία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πιστόλι πεπιεσμένου αέρα. Πρέπει να προσέξετε όμως, καθώς με αυτόν τον μπορεί τα υπόλειμμα να μπουν ακόμη πιο βαθιά στους μηχανισμούς του πριονιού. Ορισμένα κυκλικά πριόνια πάγκου μπορούν να συνδεθούν με ηλεκτρική σκούπα που αφαιρεί τη σκόνη κατά την κοπή. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει επίσης να αδειάσει η σχετική δεξαμενή συλλογής (ή σακούλα). Ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης, το πριόνι θα πρέπει να ανοίγει περιοδικά (συνήθως γυρίζοντάς το ανάποδα και αφαιρώντας την πλάκα της βάσης) για να αδειάσει και μέσα. Για να καθαρίσετε ένα κυκλικό πριόνι αποτελεσματικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε το σχετικό εγχειρίδιο που θα έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το μοντέλο του πριονιού σας.

Βήμα 2. Λίπανση και συντήρηση του πριονιού.  

Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη σε ένα κυκλικό πριόνι που πρέπει να λιπαίνονται σωστά αφού έχετε ολοκληρώσει το πρώτο βήμα που αφορά το πως να καθαρίσετε ένα κυκλικό πριόνι. Για μακροχρόνια λίπανση αλλά και προστασία από τη διάβρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WD-40 Multi-Use Product. Μπορείτε με ένα μόνο προϊόν να λιπάνετε όλα τα μεταλλικά σημεία του πριονιού, τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Στη διαδικασία της συντήρησης του πριονιού σας, μην παραλείψετε μερικές φορές το χρόνο να λιπαίνετε και τις βίδες του υπάρχουν για να τις προστατέψετε από τη σκουριά.

Μπορεί να μην είμαστε όλοι επαγγελματίες, αλλά σε πολλούς αρέσουν τα μαστορέματα και οι κατασκευές. Διατηρήστε με εύκολο τρόπο τα εργαλεία σας σε άριστη κατάσταση για συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείται στη μέγιστη απόδοση τους.

Στο πιο πάνω άρθρο είδαμε πως να καθαρίσετε ένα κυκλικό πριόνι και πως να γίνει εύκολα η συντήρηση του.

Εάν θέλετε να μάθετε και άλλα χρήσιμα tips δείτε εδώ.

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook για να βρείτε σε πόσα προβλήματα μπορεί να δώσει το WD-40 τη λύση.