Ο καιρός για βαρκάδα έφτασε! Πριν μπείτε στο νερό, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σκάφος σας είναι σε άριστη κατάσταση για μια ομαλή σεζόν.

Ακολουθούν μερικές εύκολες, αλλά απαραίτητες συμβουλές συντήρησης που θα διασφαλίσουν ότι ο χρόνος σας στο νερό είναι διασκεδαστικός και ασφαλής.

Πλύση μετά από κάθε χρήση

Μετά από κάθε εξόρμηση, πλύνετε το σκάφος σας με γλυκό νερό, συμπεριλαμβανομένου του εξωλέμβιου κινητήρα (εάν έχει).  Φροντίστε να αφαιρέσετε εντελώς τα υπολείμματα αλατιού, καθώς μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα του σκάφους.

Με ένα μαλακό σφουγγάρι και σαπούνι, πλύνετε – και ξεπλύνετε – το κατάστρωμα και το εξωτερικό μέρος του σκάφους πάνω από το κατάστρωμα συμπεριλαμβανομένων των καθισμάτων βινυλίου, των κουτιών καταστρώματος και του παρμπρίζ. Αφού στεγνώσουν εντελώς αυτά τα μέρη, καθαρίστε τα παράθυρα.

Wax On, Wax Off

Το γυάλισμα του σκάφους σας με κερί είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη συντήρηση του. Θα αποκαταστήσει τη λάμψη του σκάφους σας, θα διευκολύνει τους μελλοντικούς καθαρισμούς και θα προστατεύσει το σκάφος σας από τις ακτίνες UV. Σύμφωνα με το wikiHow, εάν δεν περιποιείστε τακτικά το σκάφος σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κερί αποκατάστασης.   Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι, απλώστε το κερί σε κυκλική κίνηση. Το κερί συνήθως στεγνώνει σε διάστημα 10 – 30 λεπτών. Μην το σκουπίσετε μέχρι να στεγνώσει. Θα πρέπει, ωστόσο, να αφαιρέσετε το κερί αμέσως μετά το στέγνωμα διαφορετικά θα είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί στη συνέχεια.

Αλλάξτε το λάδι

Η πιο σημαντική συμβουλή συντήρησης σκαφών είναι να ελέγχετε και να αλλάζετε με συνέπεια το λάδι και το φίλτρο σας. Όπως τα αυτοκίνητα, έτσι και στα σκάφη θα πρέπει να πραγματοποιείται αλλαγή λαδιού. Ανάλογα τον τύπο του σκάφους που έχετε, θα εξαρτηθεί πόσες φορές πρέπει να γίνει αλλαγή λαδιού. Ωστόσο,  σύμφωνα με το Discover Boating ένας καλός κανόνας είναι να αλλάζετε το λάδι κάθε 100 ώρες λειτουργίας ή μία φορά το χρόνο.

Η αλλαγή λαδιού στο σκάφος σας μπορεί να γίνει είτε σε τοπικό αντιπρόσωπο είτε μπορείτε να το αλλάξετε μόνοι σας σε πέντε εύκολα βήματα:

  • Ξεκινήστε τον κινητήρα για να ζεσταθεί
  • Απενεργοποιήστε το και αφαιρέστε το βύσμα αποστράγγισης
  • Στραγγίστε το παλιό λάδι
  • Αλλάξτε το φίλτρο
  • Αντικαταστήστε την τάπα αποστράγγισης και γεμίστε τον κινητήρα με νέο λάδι

Χρησιμοποιήστε λάδι ποιότητας πλοίου στον κινητήρα του σκάφους σας και όχι λάδι αυτοκινήτων, καθώς το λάδι αυτοκινήτων δεν κατασκευάζεται για την προστασία κινητήρων πλοίων ή σκαφών.

Ελέγξτε τον Έλικα

Εάν έχετε εξωλέμβιο ή εσω-εξωλέμβιο, θα πρέπει να ελέγξετε τον έλικα ως μέρος της ρουτίνας πριν μπείτε στη θάλασσα.

Αφαιρέστε την έλικα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν για να βεβαιωθείτε ότι αντικείμενα δεν έχουν πιαστεί στον άξονα του έλικα. Εάν υπάρχει κάτι τυλιγμένο γύρω από τον άξονα, ζητήστε από τον αντιπρόσωπό σας να επιθεωρήσει το κιβώτιο ταχυτήτων καθώς η πετονιά ψαρέματος μπορεί να προκαλέσει διαρροές στο κιβώτιο ταχυτήτων, η οποία θα πρέπει να επισκευαστεί από έναν επαγγελματία.

Ενώ έχετε απενεργοποιήσει τον έλικα, επιθεωρήστε τον για χαράγματα, βαθουλώματα και άλλα σημάδια ζημιάς, καθώς, έστω και το μικρότερο βαθούλωμα σε ένα έλικα μπορεί να μειώσει την απόδοση του σκάφους και θα κάψει περισσότερο καύσιμο από το κανονικό.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»