Πως να καθαρίσω το σίδερο εύκολα και με ασφάλεια;

Δείτε παρακάτω πως να καθαρίζετε σωστά την πλάκα και τις βουλωμένες τρύπες ατμού στο σίδερο σας ώστε να εξασφαλίσετε καλύτερη απόδοση στο σιδέρωμα. Ο σωστός και τακτικός καθαρισμός θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.

Όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές σπιτιού, έτσι και το σίδερο χρειάζεται καθάρισμα για να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του. Όταν συσσωρεύεται βρωμιά, άλατα και υπολείμματα από κάψιμο ρούχων, η πλάκα μαυρίζει. Αυτό έχει ως συνέπεια το σίδερο να κολλάει κατά τη διάρκεια του σιδερώματος, ο ατμός να μη διαχέεται σωστά ή να λερώνει τα ρούχα με υπολείμματα αλάτων και μαύρα στίγματα.

Υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα για τον καθαρισμό του στην αγορά αλλά εμείς σας προτείνουμε 3 εύκολους τρόπους με υλικά που έχετε στο σπίτι σας.

Καθαρισμός σίδερου με ξύδι και αλάτι

Αναμείξτε 1 προς 1 ξύδι και αλάτι σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι. Ζεστάνετε το μείγμα μέχρι να λιώσει τελείως το αλάτι. Αν χρειαστεί ανακατεύετε κατά τη διάρκεια αλλά κατεβάστε το από τη φωτιά πριν αρχίσει να βράζει το ξύδι! Βυθίστε ένα καθαρό σφουγγάρι πιάτων στο μείγμα (φορέστε γάντια ώστε να μην καείτε από το ζεστό ξύδι) και ξεκινήστε να τρίβετε απαλά την πλάκα μέχρι να καθαρίσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα chopstick για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από τις τρύπες του ατμού αν χρειαστεί. Το ξύλο δεν προκαλεί ζημιά στο σίδερο αλλά πάντα να καθαρίζετε με προσεκτικές κινήσεις και να μην ασκείτε μεγάλη πίεση.

Καθαρισμός σίδερου με μαγειρική σόδα

Αναμείξτε μαγειρική σόδα και νερό. 1 κουταλιά της σούπας νερό και 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ μέχρι να πάρουν τη μορφή πάστας. Με μία σπάτουλα απλώστε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της πλάκας του σίδερου. Τοποθετήστε μεγαλύτερη ποσότητα στα μαυρισμένα σημεία. Δεν χρειάζεται να απλώσετε ένα παχύ στρώμα, απλά αρκετή ποσότητα ώστε να καλυφθεί η πλάκα. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε τη σόδα με ένα βρεγμένο πανί. Τρίψτε με το πανί την μαυρισμένη περιοχή μέχρι να καθαρίσει εντελώς. Ξεβγάζετε το πανί με καθαρό νερό κατά τη διάρκεια του σκουπίσματος. Για να καθαρίσετε καλύτερα τις φραγμένες τρύπες ατμού βυθίστε μία μπατονέτα σε νερό και τρίψτε για να απομακρύνετε άλατα και υπολείμματα σόδας. Αφού ολοκληρώσετε το καθάρισμα, μεταφέρετε το σίδερο στο νεροχύτη και κουνήστε το ώστε να αφαιρεθεί τυχόν νερό που έχει παραμείνει στις τρύπες.

Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα για να ξεβουλώσετε τις τρύπες. Μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη ζημιά στο σίδερο.

Καθαρισμός σίδερου με WD-40

Για ακόμα πιο γρήγορο και εύκολο καθαρισμό της πλάκας (ιδιαίτερα αν πρόκειται για μη κεραμικό σίδερο ατμού) μπορείτε να ψεκάσετε με WD-40 Multi-Use Product! Κρατήστε το σίδερο ανάποδα. Με την πλάκα να κοιτάζει προς τα επάνω, ψεκάστε κατευθείαν επάνω στην επιφάνεια της μέχρι να καλυφθεί με το προϊόν. Αφήστε το να δράσει για περίπου 5 λεπτά. Ξεκινήστε να τρίβετε με ένα στεγνό, καθαρό πανί με κυκλικές κινήσεις. Αλλάζετε πλευρές στο πανί καθώς βγαίνει η μαυρίλα. Με το WD-40 η πλάκα θα γίνει σαν καινούργια και οι τρύπες θα απελευθερωθούν από τα άλατα!

Προσοχή: Όποιο τρόπο καθαρισμού και αν επιλέξετε πριν χρησιμοποιήσετε το σίδερο, βάλτε το να δουλέψει με νερό και ατμό στη μέγιστη θερμοκρασία. Σιδερώστε μία παλιά καθαρή πετσέτα ή σεντόνι (ή οτιδήποτε «αντέχει» μεγάλη θερμοκρασία) μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρεθούν όλα τα άλατα και τα υπολείμματα του καθαρισμού από τις τρύπες του ατμού. Το σίδερο σας θα είναι έτοιμο για χρήση σε ρούχα όταν θα έχει σταματήσει εντελώς να βγάζει οτιδήποτε άλλο πέρα από ατμό!

Πως να καθαρίσω το σίδερο εσωτερικά – βουλωμένες τρύπες ατμού

Αδειάστε το σίδερο από νερό και ρίξτε λευκό ξύδι μέχρι να γεμίσει στο 1/3 της χωρητικότητας. Βάλτε το σε λειτουργία στη μεγαλύτερη θερμοκρασία. Τοποθετήστε από κάτω μια παλιά καθαρή πετσέτα και αφήστε το να δουλεύει στο max του ατμού μέχρι να εξατμιστεί τελείως το ξύδι. Δεν θα σας πάρει περισσότερο από 10 λεπτά. Αντί να το κρατάτε στον αέρα μπορείτε να σιδερώνετε την παλιά πετσέτα. Αφού αδειάσει από το ξύδι, γεμίστε τη θήκη με καθαρό νερό. Αλλάξτε πλευρά στην πετσέτα και σιδερώστε ξανά στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία μέχρι να αδειάσει τελείως και το νερό. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά το σίδερο σας για να σιδερώσετε τα ρούχα σας.

 

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»