Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν χάλκινα σκεύη, τα οποία είτε διακοσμούν κάποια γωνία του σαλονιού είτε βρίσκονται στην κουζίνα σαν μαγειρικά σκεύη.

Τα χάλκινα σκεύη, όσο όμορφα είναι, άλλο τόσο χρειάζονται φροντίδα για να διατηρήσουν την λάμψη τους.

Ο χαλκός είναι ένα ιδιαίτερο μέταλλο καθώς μαυρίζει εύκολα και μπορεί να κάνει ένα όμορφο αντικείμενο να μοιάσει άσχημο. Η αλλαγή του χρώματος είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης του χαλκού.

Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιες λύσεις, τις οποίες αν ακολουθήσετε θα προσφέρετε στα χάλκινα σκεύη σας την χαμένη τους λάμψη και ομορφιά.

Το ποιο καθαριστικό θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το πόσο βρώμικο είναι.

Λεμόνι & Αλάτι

Όπως θα δείτε υπάρχουν πολλά υλικά στην κουζίνα σας τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό χάλκινων σκευών. Όταν λοιπόν παρατηρήσετε ότι τα χάλκινα αντικείμενά σας αρχίζουν και χάνουν την λάμψη τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι και αλάτι. Ο συνδυασμός αυτών των δύο υλικών μπορεί να κάνει θαύματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλά να κόψετε σε φέτες το λεμόνι και προσθέτετε πολύ αλάτι από πάνω. Στην συνέχεια παίρνετε τις φέτες λεμόνι με το αλάτι και τρίβετε με αυτές τα πρασινωπά σημεία του χάλκινου αντικειμένου. Μόλις τελειώσετε το τρίψιμο, ξεπλένετε το αντικείμενο με άφθονο νερό και το στεγνώνετε καλά.

Λευκό ξύδι, αλάτι και αλεύρι

Ο καθαρισμός χάλκινων σκευών μπορεί να γίνει και με άλλα απλά υλικά όπως είναι το λευκό ξύδι, το αλάτι και το αλεύρι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξετε ένα μείγμα από ίσες ποσότητες αλευριού, ξυδιού και αλατιού. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι πολύ απλή.  Βάζετε αυτά τα τρία υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύετε  καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αλείφετε στο χάλκινο σκεύος. Το αφήνετε για μία ώρα και στην συνέχεια το ξεπλένετε με ζεστό νερό και το αφήνετε να στεγνώσει. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα παρατηρήσετε ότι θα έχουν εξαφανιστεί όλα τα αμαυρώματα από το αντικείμενό σας.

WD40 Multi Use

Υπάρχουν επίσης και προϊόντα στην αγορά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό χάλκινων σκευών. Ένα από αυτά είναι το WD40 Multi-Use. Εκτός του ότι είναι εύκολο στη χρήση του, είναι επίσης γρήγορο και αποτελεσματικό. Το WD40 έχει άλλες +2000 χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ! Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι πολύ εύκολη. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καλύψετε όλη την επιφάνεια του χάλκινου αντικειμένου με WD40 και να το αφήσετε να δράσει για 15-20 λεπτά. Στην συνέχεια παίρνετε ένα καθαρό πανάκι και τρίβετε με κυκλικές κινήσεις το σκεύος σας.

Χάρη στην προηγμένη σύνθεσή του, καθαρίζει και γυαλίζει το χάλκινο αντικείμενο σας αποκαθιστώντας την αρχική του λάμψη και το κάνει σαν καινούριο εύκολα και γρήγορα! Αν το χάλκινο σκεύος το χρησιμοποιείτε για φαγητό θα πρέπει στο τέλος της διαδικασίας να το πλύνετε καλά με σαπούνι και ζεστό νερό καθώς δεν είναι καλό τα χημικά να έρχονται σε επαφή με την τροφή που καταναλώνουμε.

 

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»