Η συντήρηση πλυντηρίου ρούχων σίγουρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διάρκειας ζωής του. Τα θετικά όμως δεν σταματάνε εκεί. Εάν γίνεται σωστή συντήρηση, 2 με 3 φορές το χρόνο, διασφαλίζουμε τη μέγιστη ποιότητα στο πλύσιμο των ρούχων μας. Και ποιος δεν θέλει τα ρούχα του να είναι καθαρά και χωρίς στίγματα όταν βγαίνουν από το πλυντήριο; Σε όλους έχει τύχει τα ρούχα ενώ μόλις έχουν πλυθεί να μην μυρίζουν όπως θα θέλαμε. Υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να είμαστε σίγουροι ότι το πλυντήριο μας θα λειτουργεί όπως την πρώτη μέρα που το πήραμε. 

Πλύση με μαγειρική σόδα, αποσταγμένο ξύδι και λεμόνι για τη συντήρηση πλυντηρίου ρούχων.

Σας έχουμε έναν εύκολο τρόπο για να καθαρίσετε και να συντηρήσετε το πλυντήριο σας. Είναι γνωστές και ως πλύσης συντήρησης. Ευτυχώς για εμάς είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να απομακρύνουμε ακαθαρσίες και βρωμιά από τον κάδο πλυντηρίου. Οι βοηθοί μας σε αυτή τη διαδικασία είναι το λεμόνι, η σόδα και το ξύδι. Αυτά τα 3 υλικά όχι μόνο να μας βοηθήσουν στο καθάρισμα του κάδου, αλλά είναι και ένας φυσικός τρόπος απολύμανσης του. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά και τα 3 υλικά μαζί ή και μεμονωμένα. 

Η διαδικασία της πλύσης για τη συντήρηση πλυντηρίου είναι πολύ απλή. Βάλτε στον κάδο μία κούπα μαγειρική σόδα, 4 κούπες ξύδι και μία λεμόνι. Τώρα αυτό που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το πλυντήριο σας σε λειτουργία υψηλής θερμοκρασίας και να το αφήσετε να κάνει τη δουλειά για εσάς. Μόλις τελειώσει το πρόγραμμα την ανοίξετε την πόρτα. Περιμένετέ για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια σκουπίστε καλά τον κάδο για να απομακρυνθεί η υγρασία.

*Σημαντικό είναι μετά από κάθε πλύση να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα για να μην μαζεύεται υγρασία. Είναι η κύρια αιτία που παρουσιάζεται η μούχλα στον κάδο αλλά και στα λάστιχα της πόρτας. Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης με μία πετσέτα να σκουπίζετε να νερά τα οποία ίσως να έχουν συσσωρευτεί στα λάστιχα. 

Υπερφόρτωση πλυντηρίου.

Ένας τρόπος πρόληψης για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του πλυντηρίου είναι η αποφυγή του γεμίσματος του κάδου με ρούχα. Κανένας δεν θέλει να βάζει πολλά πλυντήρια, αλλά όταν γεμίζει περισσότερο από το προτεινόμενο από τον κατασκευαστή, τότε επιβαρύνεται πολύ η απόδοση του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα με τη μακροχρόνια κακή χρήση. 

Η υπερφόρτωση πλυντηρίου αφορά όμως και στο μαλακτικό και απορρυπαντικό που χρησιμοποιείται. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως όσο περισσότερο καθαριστικό χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο καθαρά θα βγουν τα ρούχα. Αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχει ο κίνδυνος να βουλώσουν οι σωλήνες και η πλύση να μην γίνεται με το σωστό τρόπο. 

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάτε πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες των κατασκευαστών, καθώς μπορεί πράγματα που δεν το περιμέναμε να κάνουν ζημιά στο πλυντήριο μας. 

Σημεία του πλυντηρίου που χρειάζονται καθάρισμα.

Καθαρίστε τη θήκη του απορρυπαντικού με ζεστό νερό και απολυμάνετε την. Στη συνέχεια αφήστε τη να στεγνώσει καλά με τον αέρα. Ακόμη, καθαρίστε το λάστιχο της πόρτας με ένα  νωπό πανί, ξύδι και μαγειρική σόδα. Τέλος, δύο ακόμη σημεία του πλυντηρίου που με τα χρόνια χρειάζονται αντικατάσταση είναι το φίλτρο του πλυντηρίου και το. Καλό θα ήταν γι’ αυτό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει. 

Καθάρισμα σκουριάς για συντήρηση πλυντηρίου ρούχων

Για να έχετε μία ολοκληρωμένη συντήρηση, φυσικά δεν πρέπει να αμελήσετε το καθάρισμα της σκουριάς αλλά και την προστασία του πλυντηρίου ενάντια της. Οι πλύσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω με τα συγκεκριμένα υλικά θα συμβάλλουν στον καθαρισμό της σκουριάς.  Εάν υπάρχει σκουριά στο εξωτερικό του πλυντηρίου, πρέπει να την αφαιρέσετε καθώς μπορεί να επεκταθεί και να επηρεάσει η διάβρωση ακόμα και το εσωτερικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και ξυδιού και να βάλετε την πάστα στο σημείο που υπάρχει η σκουριά. Με τη χρήση μιας μπάλας από αλουμινόχαρτο μπορείτε στη συνέχεια να τρίψετε το σημείο και να το σκουπίσετε με ένα πανί.

Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν στην αφαίρεση της σκουριάς αλλά δεν εγγυώνται την ολοκληρωτική απομάκρυνσή της. Μη ξεχνάτε ότι η σκουριά είναι ο μεγάλος εχθρός των μετάλλων. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε το WD-40 Multi-Use Product στο σημείο που έκανε την εμφάνιση της η σκουριά και να το αφήσετε να δράσει. Μετά από λίγα λεπτά απλά σκουπίστε με ένα πανί.

Με τις παραπάνω προτάσεις, σίγουρα εξασφαλίζετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο πλυντηρίου σας και εξοικονομείτε χρήματα από βλάβες και γρηγορότερη αντικατάσταση του.

Το WD40 έχει περισσότερες από 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τες εδώ!