Καθώς έρχεται ο χειμώνας και ετοιμάζετε την χειμερινή σας γκαρνταρόμπα, ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε το σπίτι σας για το χειμώνα. Ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο είναι η θέρμανση και θα χρειαστεί να προετοιμάσετε τα καλοριφέρ.

Ξέρετε πώς να τα εξαερώσετε;

Προτού αρχίσετε να βασίζεστε στη θέρμανση σας το χειμώνα, είναι καλύτερο να ελέγξετε αν τα καλοριφέρ σας χρειάζονται κάποια συντήρηση- όχι μόνο για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν αποτελεσματικά, αλλά και για να σας εξοικονομήσουν χρήματα.

Εάν έχει παγιδευτεί αέρας μέσα στα καλοριφέρ σας, θα μειωθεί η κυκλοφορία του ζεστού νερού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί αποτελεσματικά και συνεπώς να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να θερμανθεί το σπίτι, και οι λογαριασμοί σας τελικά να είναι υψηλότεροι, κάτι που κανείς δεν θέλει!

Εάν παρατηρήσετε ότι το καλοριφέρ σας κάνει περίεργους θορύβους όπως γουργούρισμα ή χτύπημα, τότε αυτό είναι ένα προφανές σημάδι ότι πρέπει να απελευθερώσετε τον παγιδευμένο αέρα.

Πώς να αφαιρέσετε αέρα από ένα καλοριφέρ

 Θα χρειαστείτε:

  • Ένα κλειδί καλοριφέρ ή κατσαβίδι
  • Ένα πανί
  • Παχιά γάντια
  • Δοχείο

 Βήμα 1: Ενεργοποιήστε τη θέρμανση

Αρχικά, ενεργοποιήστε τη θέρμανση και, στη συνέχεια, γυρίστε και βεβαιωθείτε ότι τα καλοριφέρ σας είναι πλήρως ενεργοποιημένα. Μόλις ζεσταθούν όλα τα καλοριφέρ σας, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 2: Αγγίξτε τα καλοριφέρ σας και αισθανθείτε κρύα σημεία

Στη συνέχεια, φορέστε ένα παχύ ζευγάρι γαντιών για να προστατεύσετε τα χέρια σας όταν αγγίζετε τα καλοριφέρ. Μόλις φορέσετε τα γάντια σας, αγγίξτε κάθε καλοριφέρ για να βρείτε κρύα σημεία.

Εάν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ζεσταθεί ή το πάνω μέρος ενός καλοριφέρ είναι πολύ πιο κρύο από το κάτω μέρος, χρειάζεται εξαέρωση.

Βήμα 3: Διαγνώστε ποια καλοριφέρ πρέπει να εξαερωθούν πρώτα

Θα πρέπει να ελέγξετε όλα τα καλοριφέρ σας ταυτόχρονα, καθώς μπορεί να χρειαστεί να εξαερώσετε περισσότερα από ένα. Ξεκινήστε από τα καλοριφέρ στο ισόγειο πρώτα, και από αυτά που είναι πιο απομακρυσμένα από το θερμαντήρα.

Βήμα 4: Απενεργοποιήστε την κεντρική θέρμανση

Κρατήστε τις βαλβίδες εισαγωγής ανοιχτές, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει πλήρως το σύστημα θέρμανσης.

Βήμα 5: Αφήστε τα καλοριφέρ σας να κρυώσουν

Βάλτε ξανά τα γάντια σας και, στη συνέχεια, ελέγξτε ξανά τα καλοριφέρ σας για να δείτε αν είναι ακόμα ζεστά. Μην επιχειρήσετε να τα ελέγξετε όταν είναι ακόμα ζεστά. Προσοχή, διατρέχετε κίνδυνο εγκαυμάτων καθώς μπορεί να διαρρεύσει ζεστό νερό από τη βαλβίδα.

Βήμα 6: Εντοπίστε τη βαλβίδα εξαέρωσης

Για να εξαερώσετε ένα καλοριφέρ, πρέπει πρώτα να εντοπίσετε τη βαλβίδα. Θα βρίσκεται στην κορυφή του καλοριφέρ, είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά γωνία θα υπάρχει μια βαλβίδα που μοιάζει με μια στρογγυλή τρύπα με ένα τετράγωνο σε αυτό.

Βήμα 7: Προετοιμασία

Πρώτα, βάλτε τα παλιά κουρέλια γύρω από το καλοριφέρ (σε περίπτωση που διαφύγει το νερό). Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε το σωστό κλειδί καλοριφέρ ή ένα κατσαβίδι για να ανοίξετε τη βαλβίδα σας.

Βήμα 8: Χαλαρώστε τη βαλβίδα

Συνδέστε το κλειδί του καλοριφέρ ή το επίπεδο κατσαβίδι στη βαλβίδα τοποθετώντας το στην τετράγωνη αυλάκωση. Γυρίστε τη βίδα εξαέρωσης αριστερόστροφα για ένα τέταρτο έως μισή στροφή. Αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να το ανοίξετε, αλλά ποτέ να μην το ανοίξετε πλήρως. Θα πρέπει να είστε σε θέση να ακούσετε τον αέρα που βρισκόταν εσωτερικά, καθώς διαφεύγει.

Βήμα 9: Ακούστε τον αέρα και περιμένετε να σταματήσει

Συνεχίστε να ακούτε τον αέρα και περιμένετε να σταματήσει να σφυρίζει. Αφού απελευθερωθεί ο αέρας μπορεί να υπάρχει λίγο νερό που μπορεί να διαφύγει στο κουρέλι. Αυτό είναι το σημάδι ότι ο αέρας έχει απελευθερωθεί.

Βήμα 10: Κλείστε και ασφαλίστε τις βαλβίδες εξαέρωσης

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το κλειδί ή το κατσαβίδι για να σφίξετε τη βίδα εξαέρωσης δεξιόστροφα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να στεγνώσετε τους σωλήνες για να αποφύγετε τυχόν μελλοντική σκουριά.

Βήμα 11: Ενεργοποιήστε τη θέρμανση

Τέλος, μόλις αφαιρέσετε όλα τα θερμαντικά σώματα και κλείσετε με ασφάλεια τις βαλβίδες, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τη θέρμανση. Χρησιμοποιώντας τα γάντια σας, γυρίστε γύρω και ελέγξτε τα καλοριφέρ και βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστά παντού. Εάν αισθάνεστε κρύα σημεία, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία ξανά.

Βήμα 12: Ελέγξτε την πίεση του λέβητα

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε ότι ο λέβητας εξακολουθεί να δείχνει το συνιστάμενο επίπεδο πίεσης θέρμανσης (συνήθως 12 έως 15 psi). Αν έχετε απελευθερώσει υπερβολικό αέρα από τα θερμαντικά σώματα, η συνολική πίεση της θέρμανσής σας θα μειωθεί και εάν συμβεί αυτό, η θερμότητα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ζεστάνει τα επάνω δάπεδα του σπιτιού σας. Εάν η πίεση σας είναι χαμηλή, μπορείτε να συμπληρώσετε την πίεση χρησιμοποιώντας τη βαλβίδα πλήρωσης του λέβητα σας.

Επαγγελματική συμβουλή:

Εάν οι βαλβίδες έχουν βαφτεί και συνεπώς είναι πιο δύσκολο να στρίψετε ή να αφαιρέσετε, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε το έξυπνο αντισκωριακό πολλαπλών χρήσεων WD-40 για να ξεκολλήσετε τις βαλβίδες.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου.