Τώρα που είναι το τέλος του καλοκαιριού, είναι ο καιρός να φυλάξουμε το σκάφος μας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Πριν να το φυλάξουμε λοιπόν, πρέπει να έχει προηγηθεί η συντήρηση του σκάφους. Όπως έχουμε ξαναπεί, η γάστρα του σκάφους είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του και θα ήταν καλό να καθαρίζεται κάθε χρόνο. Την γάστρα την προστατεύει η μουράβια. Τι είναι όμως και πως βγαίνει η μουράβια?

Αρχικά η μουράβια ή αλλιώς υφαλόχρωμα είναι ένα αντιρρυπαντικό χρώμα. Με το συγκεκριμένο χρώμα βάφουμε την επιφάνεια του σκάφους που βρίσκεται μέσα στο νερό. Είναι σημαντική η χρήση της μουράβιας γιατί προστατεύει το σκάφος από διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς που προσκολλώνται στην γάστρα και δημιουργούν προβλήματα στην πρόωση του σκάφους.

Η μουράβια είναι απαραίτητη στα σκάφη ειδικά αν αυτά παραμένουν στο νερό όλο το χρόνο. Είναι σημαντικό να αφαιρείτε την μουράβια κάθε χρόνο ώστε να βλέπετε και την κατάσταση της γάστρας του σκάφους.

Πως βγαίνει λοιπόν η μουράβια? Όσο δύσκολο και επίπονο να φαίνεται να αφαιρέσεις την μουράβια από το σκάφος, μπορείτε να το πραγματοποιήσετε με τρία απλά βήματα: την προετοιμασία, την αφαίρεση και τον καθαρισμό.

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσετε την αφαίρεση της μουράβιας πρέπει να κάνετε μία προετοιμασία. Αρχικά πρέπει να προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας όπως γάντια, γυαλιά, μάσκα και φόρμα εργασίας. Επίσης καλό θα είναι να κάνετε την αφαίρεση της μουράβιας σε ανοιχτό χώρο ή σε χώρο με καλό εξαερισμό. Πριν ξεκινήσετε απλώστε κάτω από την γάστρα του σκάφους πανιά και διαφάνειες για να μην λερώσετε το χώρο.

Αφαίρεση

Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους βγαίνει η μουράβια. Υπάρχουν 2 DIY τρόποι για να αφαιρέσετε την μουράβια, με διαφορετικές ευκολίες και δυσκολίες.

  1. Ξύσιμο και αφαίρεση με γυαλόχαρτο. Αυτός ο τρόπος είναι αρκετά κατανοητός. Χρησιμοποιώντας ένα 80άρη γυαλόχαρτο ή μία σπάτουλα/ ξύστρα αφαιρούμε δια χειρός την μουράβια. Αν χρησιμοποιήσουμε γυαλόχαρτο προτείνεται να το κάνουμε μαζί με νερό ώστε να κρατήσουμε το επίπεδο σκόνης όσο πιο χαμηλά γίνεται. Για σπάτουλα/ ξύστρα προτείνεται πάντα να έχουμε ανταλλακτικά και να τα χρησιμοποιούμε με προσοχή ώστε να μην τραυματίσουμε τη γάστρα. Αυτός είναι ο πιο φτηνός τρόπος αφαίρεσης της μουράβιας αλλά ταυτόχρονα και ο πιο χρονοβόρος.
  2. Αφαίρεση με χημικά. Χρησιμοποιώντας ειδικό χημικό αφαίρεσης της μουράβιας, μπορούμε να κάνουμε την δουλεία εύκολα και γρήγορα αλλά δυστυχώς παράγει πολύ περισσότερα χημικά απόβλητα. Επιπλέον, δεν κάνουν όλα τα χημικά για όλες τις μουράβιες. Υπάρχουν ειδικά χημικά για κάθε μουράβια και θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Καθαρισμός

Μόλις αφαιρέσετε την μουράβια ήρθε η ώρα για τον καλό καθαρισμό της γάστρας αλλά και ολόκληρου του σκάφους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το πλύνετε καλά με γλυκό νερό. Μπορεί κατά την διάρκεια του καθαρισμού να παρατηρήσετε ότι σε κάποια σημεία του σκάφους υπάρχουν λεκέδες από σκουριά, οι οποίοι χαλάνε την αισθητική του. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τους αφαιρέσετε εύκολα και γρήγορα με το WD40 Multi Use. Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί το Νο 1 αντισκωριακό έχοντας πολλαπλές χρήσεις. Το WD40 έχει πάνω από 2000+ χρήσεις, ανακαλύψτε τις εδώ! Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ψεκάσετε με το WD40 απευθείας πάνω στην σκουριά και να το αφήσετε να δράσει για λίγα λεπτά. Χάρις την σύνθεσή του εισχωρεί στην σκουριά και την εξολοθρεύει. Στην συνέχεια παίρνετε ένα καθαρό πανάκι και τρίβετε το σημείο που βρίσκεται η σκουριά. Ταυτόχρονα η χρήση του WD40 αποτρέπει την επανεμφάνιση της σκουριάς.

 

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»