Το γράσο λιθίου είναι ένα πανίσχυρο λιπαντικό με τεράστια αντοχή στις καιρικές συνθήκες.

Λίγα λόγια για το γράσο λιθίου

Τα περισσότερα λιπαντικά γράσα είναι ουσιαστικά μείγμα λαδιού με σαπούνι. Το σαπούνι διαλύεται μέσα στο λάδι σχηματίζοντας ένα σταθερό, παχύρευστο τζελ γνωστό σε όλους μας ως γράσο.

Το γράσο που κατασκευάζεται με σαπούνι λιθίου έχει την ιδιότητα να ανταποκρίνεται εξαιρετικά στα μέταλλα, να μην διαβρώνεται, να είναι αποδοτικό σε μεγάλα φορτία και πολύ ανθεκτικό ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασίες. Μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες από -18°C έως +145°C!

Η πρώτη εμφάνιση γράσων που περιείχαν λίθιο χρονολογείται κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Πιθανότητα, τότε ήταν και η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν μαζικά τόσο μεγάλες ποσότητες χημικών ενώσεων λιθίου. Ενσωματώνοντας διαφορετικές προσμείξεις συστατικών στο γράσο (PTFE, διθειούχο μολυβδαίνιο, γραφίτη, ενισχυτικά απόδοσης, αντιδιαβρωτικά) παράγονται λιπαντικά προϊόντα με συγκεκριμένες ιδιότητες για να καλύψουν τις ανάγκες των διαφορετικών χρήσεων.

Που χρησιμοποιείται

Λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων και της μεγάλης του αντίστασης στην υγρασία το γράσο λιθίου και πιο συγκεκριμένα το γράσο λευκού λιθίου, χρησιμοποιείται ευρέως ως λιπαντικό σε ηλεκτρικές πόρτες γκαράζ (και σε όλους τους οδηγούς συρόμενων θυρών) και μεγάλους μεντεσέδες. Είναι ιδανικό όταν πρόκειται για εφαρμογές σε μεταλλικά εξαρτήματα που δεν μπορούν να λιπαίνονται τακτικά, ιδίως σε εξωτερικό χώρο.

Χρησιμοποιείται επίσης στα αυτοκίνητα για λίπανση σε σημεία όπως οι αρθρώσεις CV, οι μεντεσέδες των θυρών, οι ράβδοι ρυμούλκησης (τρέιλερ/τροχόσπιτα) κ.α. Το ισχυρό αυτό λιπαντικό είναι τρομερά ανθεκτικό ακόμα και κάτω από ακραίες πιέσεις, ιδιαίτερα σε συνδέσεις που φέρουν φορτίο. Βοηθά επίσης τα εργαλεία και τον εξοπλισμό να παραμείνουν σε καλή κατάσταση. Συνίσταται επίσης για αντλίες νερού, ρουλεμάν, βαρούλκα και αλυσίδες.

Το WD-40 High Performance White Lithium Grease

Το εξειδικευμένο αυτό γράσο High Performance White Lithium Grease από την επαγγελματική σειρά SPECIALIST, είναι ένα υψηλής απόδοσης παχύρρευστο διάλυμα που παρέχει μακροχρόνια λίπανση χωρίς να στάζει ούτε να «τρέχει». Είναι κατάλληλο για εφαρμογές μετάλλου σε μέταλλο, διότι μειώνει την τριβή και εξασφαλίζει την ομαλή κίνηση.

 

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»