Σας απασχολεί η συντήρηση του ποδηλάτου σας; Οι δεινοί ποδηλάτες δηλώνουν πως δεν υπάρχει εποχικότητα στο ποδήλατο. Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε πως σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, το χιόνι αλλά ακόμη και το πολύ κρύο το ποδήλατο δε μοιάζει με το πιο ελκυστικό μεταφορικό μέσο. Επομένως, για τους περισσότερους από εμάς, το ποδήλατο τους χειμερινούς μήνες με τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να φυλάσσεται σε ξηρό και ζεστό μέρος. Οι περισσότεροι το αποθηκεύουν σε ένα υπόγειο, το γκαράζ ή κάποια αποθήκη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αποθηκεύετε το ποδήλατό σας στο μπαλκόνι ή την αυλή. Όταν όμως έρχεται η νέα σεζόν, πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βήματα προκειμένου να είναι ασφαλής η χρήση του ποδηλάτου μας.

Συμβουλές για τη συντήρηση ποδηλάτου

1.      Πλύντε καλά το ποδήλατό σας

Είναι βέβαιο ότι μετά από 2-3 μήνες αποθήκευσης το ποδήλατό σας θα είναι πολύ σκονισμένο. Γι’ αυτό ένα καλό πλύσιμο, στέγνωμα και -γιατί όχι και γυάλισμα- είναι απαραίτητο. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε: νερό, κουβά, σφουγγάρι, καθαριστικά και πανιά.

Αφού καθαρίσετε καλά τον άξονα του ποδηλάτου και τις ρόδες, πρέπει να καθαρίσετε τη σέλα και τα άλλα μέρη του ποδηλάτου σας με νερό και καθαριστικό. Έτσι θα έχετε μια σωστή συντήρηση ποδηλάτου.

2.      Λίπανση και συντήρηση ποδηλάτου

Δεν νοείται προετοιμασία του ποδηλάτου, χωρίς να ελεγχθούν διεξοδικά όλα τα επιμέρους μέρη του. Πρωτίστως πρέπει να ελέγξετε το βαθμό φθοράς της αλυσίδας. Η πολύ τεντωμένη αλυσίδα φθείρεται γρηγορότερα. Σε μία ανάλογη περίπτωση δεν είναι απίθανο να κοπεί η αλυσίδα σας, όταν οδηγείτε σε ένα δύσκολο τμήμα της διαδρομής.

Τι κάνουμε όμως σε εκείνες τις περιπτώσεις που η αλυσίδα τρεμοπαίζει ή είναι σκουριασμένη; Αυτά είναι από τα πλέον προφανή δείγματα πως οφείλετε να φροντίζετε λίγο καλύτερα το ποδήλατό σας. Αρχικά πρέπει να λιπαίνετε σωστά την αλυσίδα, γιατί έτσι θα τη διατηρήσετε σε καλή κατάσταση. Το WD-40 είναι από τα ιδανικότερα προϊόντα για αυτή τη δουλειά. Έτσι θα έχετε μια σωστή συντήρηση ποδηλάτου.

3.      Ελέγξτε τα φρένα του ποδηλάτου σας

Ανεξαρτήτως από το αν οδηγείτε ποδήλατο, αυτοκίνητο ή μηχανή τα φρένα είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλειά σας. Έτσι τα φρένα αν θέλουμε να σταματήσουμε, πρέπει να αντιδράσουν αμέσως.

Μετά τους χειμερινούς μήνες, όπου έχουμε αποθηκεύσει το ποδήλατό μας, μπορούμε να δούμε ότι τα φρένα του είναι λίγο φθαρμένα. Ελέγξτε προσεκτικά τα φρένα, ανεξάρτητα από το αν έχετε δισκόφρενα ή φρένα τύπου V.
Αν έχετε δισκόφρενα, η αντικατάστασή τους θα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Αυτό σημαίνει σωστή συντήρηση ποδηλάτου.

4.      Ελέγξτε τον αέρα στα λάστιχα του ποδηλάτου σας

Όταν έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα που προαναφέρθηκαν, το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό που έχετε να κάνετε είναι να ελέγξετε την κατάσταση των τροχών του ποδηλάτου σας. Θα πρέπει να ελέγξετε τον αέρα στα λάστιχα, προκειμένου να είναι τα ελαστικά σε καλή κατάσταση για να έρχονται σε επαφή με το έδαφος σωστά. Εκτός όμως του αέρα σημασία έχει και η γενικότερη κατάσταση των ελαστικών πόσο αλλοιωμένα είναι κλπ.

Θυμηθείτε! Αξίζει να ρισκάρετε την ασφάλειά σας για μια συντήρηση ποδηλάτου διάρκειας 2 το πολύ 3 ωρών?! Αφού είστε έτοιμοι απολαύστε μοναδικές βόλτες με το ποδήλατό σας τόσο στη φύση όσο και στην πόλη, έχοντας τη βεβαιότητα πως δε θα βάλετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Έτσι θα έχετε μια σωστή συντήρηση ποδηλάτου.

 

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»