Στη Κύπρο, ποτέ δεν θα πούμε όχι σε ένα BBQ. Όλη η διαδικασία του ψησίματος είναι ιδιαίτερα ευχάριστη ειδικά αν συνοδεύεται με καλή παρέα και ηλιόλουστο καιρό. Παρόλα αυτά όμως χρειάζεται και την κατάλληλη προετοιμασία αλλά και το αναπόφευκτο καθάρισμα της ψησταριάς μετέπειτα.

Τα καμένα λίπη και κάρβουνα όπως και η σκόνη, κυριαρχούν στην ψησταριά και στη σχάρα και όσο τα αφήσετε τόσο πιο δύσκολος θα είναι μετά ο καθαρισμός τους. Παρακάτω λοιπόν θα σας δώσουμε κάποιες εύκολες λύσεις για να γίνει ο καθαρισμός της ψησταριάς. Με υλικά που έχετε στη κουζίνα σας μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά την ψησταριά σας.

Ξύδι & Μαγειρική σόδα

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα φυσικό καθαριστικό που μπορεί να διαλύσει κάθε ίχνος από λίπη. Ο καθαρισμός της σχάρας με αυτά τα δύο υλικά είναι πολύ απλός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξετε ένα μείγμα από ξύδι, μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Βάζετε στο νεροχύτη ένα λίτρο ζεστό νερό, με δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και ένα φλιτζάνι ξύδι. Με αυτόν τον τρόπο και με λίγη υπομονή μπορεί να καθαρίσει εύκολα η σχάρα της ψησταριάς όπως και διάφορα άλλα σκεύη που έχετε χρησιμοποιήσει κατά την διάρκεια του BBQ. Απλά μουλιάζετε μέσα στο διάλυμα που έχετε φτιάξει ότι εξάρτημα ψησίματος έχετε χρησιμοποιήσει και θέλετε να καθαρίσετε. Μετέπειτα το τρίβετε με ένα σφουγγαράκι και το ξεπλένετε με ζεστό νερό.

Κρεμμύδι

Ο καθαρισμός της ψησταριάς μπορεί να γίνει και με το κρεμμύδι. Εκτός από το να νοστιμεύει τα φαγητά μας, το κρεμμύδι αποτελεί και ένα καλό καθαριστικό. Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόψετε στη μέση ένα μεγάλο κρεμμύδι και στην συνέχεια να το καρφώσετε με ένα πιρούνι. Περνάτε λοιπόν, όλη την επιφάνεια της σχάρας ή τις πλάκες της ψησταριάς με την κομμένη του πλευρά όταν ακόμα η ψησταριά είναι ζεστή. Το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά μία ψησταριά η οποία δεν είναι υπερβολικά λερωμένη.

Καφές

Όσο περίεργο και αν σας ακούγεται, ο καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της ψησταριάς. Ο κυπριακός καφές μπορεί να εξαφανίσει ότι έχει κολλήσει πάνω στην ψησταριά, στις λαβίδες και στην σχάρα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να βράσετε μία ποσότητα καφέ και να τον βάλετε μέσα στον νεροχύτη. Μετέπειτα προσθέτετε ότι αντικείμενα χωράνε μέσα και τα αφήνεται να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα. Στην συνέχεια τρίψτε τα καλά με ένα σφουγγαράκι και ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Ότι βρωμιά υπάρχει κολλημένη στη σχάρα ή σε άλλα σκεύη θα έχει απομακρυνθεί.

Ο καθαρισμός της ψησταριάς με τον καφέ γίνεται τόσο απλός χάρη στο οξύ που περιέχει ο καφές, το οποίο μαλακώνει την σύνθεση του λίπους αφαιρώντας το πιο εύκολα. Ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γαλλικό καφέ που θα έχει εξίσου καλά αποτελέσματα.

Πείτε αντίο στην σκουριά

Σε περίπτωση που η ψησταριά σας ή τα εξαρτήματα που χρησιμοποιείτε δεν είναι ανοξείδωτα, αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνιση της η, ενοχλητική σε όλους μας, σκουριά. Αν λοιπόν έχει σκουριάσει η ψησταριά σας ή ακόμα αν θέλετε να αποφύγετε αυτήν την δυσάρεστη εικόνα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το WD40 Multi Use. Με το WD40 θα δείτε αποτελέσματα ακόμα κι αν η σκουριά δεν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι το Νο. 1 στην αντιμετώπιση της σκουριάς και μπορείτε να το προμηθευτείτε εύκολα και χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος.

Το WD40 Multi-Use έχει μία μοναδική σύσταση που διεισδύει μέσα στην σκουριά και την εξαφανίζει. Εκτός όμως από αυτό έχει και την ιδιότητα να εκτοπίζει την υγρασία και να προστατεύει τα μέταλλα αποτρέποντας την επανεμφάνιση της σκουριάς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι μετά τον καθαρισμό της ψησταριάς, της σχάρα και των άλλων εξαρτημάτων να τα ψεκάσετε με το WD40. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα προστατευτικό στρώμα που θα αποτρέψει την σκουριά.

 

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»