Διορθώστε το σπασμένο κουδούνι. Πόσα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ένα χαλασμένο κουδούνι; Φανταστείτε να περιμένετε επισκέψεις ή κάποιο courier και η αιτία που ποτέ δεν χτύπησε το κουδούνι να είναι ότι απλά δεν δουλεύει. Εάν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε να προσπαθήσετε να διορθώσετε το σπασμένο κουδούνι μόνοι σας. Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνετε πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία είναι να κατεβάσετε τον ειδικό διακόπτη ή και τον γενικό. Έτσι θα ήμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να πάθει κανείς τίποτα.

Για να μπορέσει κανείς να προχωρήσει στην επιδιόρθωση του σπασμένου κουδουνιού, πρέπει πρώτα να αναζητήσει τους λόγους.

Λόγοι που οδηγούν στην ανάγκη να διορθώσετε το σπασμένο κουδούνι.

Οι λόγος που το κουδούνι δεν λειτουργεί ίσως να είναι κάποια απλή βλάβη στο εξωτερικό κουμπί ή κάποια δυσλειτουργία του μετασχηματιστή. Ακόμη μπορεί να οφείλεται στον διακοπή ή και την υπερφόρτωση του συστήματος.

Καθαρίστε το εξωτερικό κουμπί.

Ασχέτως με το αν μένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία, εξωτερικά υπάρχει ο πίνακας με τα κουμπιά για το κουδούνι. Όταν ξεβιδώσετε τις βίδες της θήκης, θα δείτε τα καλώδια. Νοουμένου ότι έχετε κλείσει τον γενικό, καθαρίστε τη βρωμιά που έχει μαζευτεί. Πολύ χρήσιμο μπορεί να φανεί ένα μικρό σκουπάκι ή και ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα. Εάν δείτε ότι υπάρχει υγρασία στο σημείο, βεβαιωθείτε ότι την έχετε απομακρύνει και όλα έχουν στεγνώσει καλά.

Ελέγξτε και συντηρήστε τα τερματικά από τα κουμπιά του κουδουνιού σας.

Διορθώστε το σπασμένο κουδούνι ξεκινώντας από τα πιο απλά και σιγά σιγά προχωράτε στα πιο περίπλοκα. 

Αρχικά, δείτε τους ακροδέκτες στους οποίους έχουν μπει τα δύο καλώδια. Ένα ή και τα δύο μπορεί να έχουν βγει από τα τερματικά με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται σωστά το κουμπί. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Χαλαρώστε τις βίδες, βγάλτε τα καλώδια και ψεκάστε με WD-40® Specialist® Σπρέι Καθαρισμού Ηλεκτρικών Επαφών τους ακροδέκτες και τα καλώδια του κουδουνιού.  Το WD-40 Specialist Contact Cleaner έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τη βρωμιά και τις ακαθαρσίες χωρίς να αφήνει υπολείμματα. Δεν χρειάζεται να φοβάστε τη χρήση του, καθώς στεγνώνει γρήγορα και αποκαθιστά εύκολα την ηλεκτρική αγωγιμότητα στα καλώδια σας. Τέλος, βάλτε τα καλώδια πίσω στους ακροδέκτες και στερεώστε καλά με τις βίδες. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν και κλείστε τον πίνακα των κουμπιών

Έλεγχος του κουμπιού από το κουδούνι.

Διορθώστε το σπασμένο κουδούνι δοκιμάζοντας το πιο απλό, το ίδιο το κουμπί. Εάν τα τερματικά από τα κουμπιά λειτουργούν σωστά και δεν χτυπάει το κουδούνι, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι απλό. Αφαιρέστε τα καλώδια ξανά και αγγίξτε τα άκρα τους μαζί. Εάν δείτε ότι το κουδούνι χτυπάει, βρήκαμε το πρόβλημα, το κουμπί πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν το κουδούνι εξακολουθεί να μην λειτουργεί, βάλτε τα πάντα στη θέση τους και ελέγξτε το μετασχηματιστή που τροφοδοτεί το κουδούνι με ρεύμα.

Διορθώστε το σπασμένο κουδούνι ελέγχοντας τον μετασχηματιστή.

Αφού κλείσετε την παροχή ρεύματος, κοιτάξτε το μετασχηματιστή που δίνει ρεύμα στο κουδούνι (συνήθως βρίσκεται στον ηλεκτρικό πίνακα). Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια είναι σταθερά στερεωμένα στους ακροδέκτες. Μπορείτε και πάλι να χρησιμοποιήσετε το WD-40® Specialist® Σπρέι Καθαρισμού Ηλεκτρικών Επαφών. Εάν το κουδούνι συνεχίσει να είναι σπασμένο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα πολύμετρο για να κοιτάξετε εάν ο μετασχηματιστής παράγει την απαραίτητη τάση. Για να γίνει αυτή η μέτρηση, πρέπει να είναι ανοιχτή η παροχή του ρεύματος. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο!

Έλεγχος συστήματος.

Εάν όλοι οι έλεγχοί έχουν πέσει στο κενό, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην περνάει ρεύμα από το σύστημα του κουδουνιού. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μόνοι σας. Πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία καθώς το πρόβλημα οφείλεται στο σύστημα. 

Πιο πάνω είδαμε κάποια σημεία που μπορεί κανείς να δει και να επιλύσει μόνος του. Για τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις καλούμε έναν ηλεκτρολόγο για να μην κάνουμε χειρότερα τα πράγματα μόνοι μας. Είτε καταφέρετε να διορθώσετε το σπασμένο κουδούνι μόνοι σας είτε φωνάξετε κάποιον επαγγελματία, το WD-40 Specialist Contact Cleaner είναι ο καλύτερος βοηθός σας.  

ΤΟ WD-40 ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 2000+ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΕΣ ΕΔΩ!