Αφαίρεση βίδας: Η σωστή τεχνική για την αφαίρεση τους

Όλοι γνωρίζουμε πόσο απλά και με πόσους τρόπους μπορεί να γίνει η αφαίρεση μιας βίδας. Και αυτό ισχύει τις περισσότερες φορές, αλλά όχι πάντα. Εάν οι βίδες είναι σε σταθερά σημεία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι επιστρωμένες με σκουριά, τότε η αφαίρεση τους θα είναι μια δύσκολη δουλειά.

Εδώ είναι μερικές από τις τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το σκοπό αυτό.

Δυνατό πιάσιμο για την αφαίρεση βίδας

Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την αφαίρεση μιας βίδας είναι να χρησιμοποιήσετε μια σταθερή λαβή. Συνιστάται να χρησιμοποιήσετε το μεγαλύτερο κατσαβίδι που ταιριάζει στη βίδα και να ασκήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη στη λαβή. Χρησιμοποιήσετε το κατσαβίδι με το «δυνατό» σας χέρι. Μπορείτε ακόμη να πιάσετε το κατσαβίδι με ένα γαλλικό κλειδί, ώστε να μπορείτε να έχετε περισσότερη δύναμη.

Χρήση λιπαντικού για την αφαίρεση βίδας

Η χρήση λιπαντικού συνιστάται επίσης για την αφαίρεση των βιδών. Τα διεισδυτικά έλαια είναι η ιδανικότερη λύση, ειδικά για εκείνες τις περιπτώσεις όπου η βίδα είναι στερεωμένη σε μέταλλο. Το λιπαντικό θα φτάσει στα σπειρώματα της βίδας και θα τα χαλαρώσει αρκετά ώστε να την αφαιρέσετε εύκολα με τη βοήθεια ενός κατσαβιδιού. Αλλά τίθεται το ερώτημα: ποιο λιπαντικό πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Έτσι, όταν πρόκειται να κάνετε την επιλογή ενός λιπαντικού, καλού προϊόντος, τότε θα επιλέξετε το WD-40. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ψεκάσετε τη βίδα με το σπρέι WD-40 και να το αφήσετε να λειτουργήσει για περίπου 10 λεπτά.

Το σπρέι WD-40 θα χαλαρώσει τη βίδα αρκετά για να την αφαιρέσετε εύκολα με ένα κατσαβίδι. Είναι τόσο απλό!

Χρησιμοποιώντας ένα σφυρί για την αφαίρεση βίδας

Εάν το αντικείμενο είναι ανθεκτικό και μπορείτε να το χτυπήσετε, ίσως να σκεφτείτε ακόμη και τη χρήση ενός σφυριού για την αφαίρεση της βίδας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απλά να χτυπήσετε ελαφρά το κατσαβίδι με το σφυρί. Αυτό θα επιτρέψει στο κατσαβίδι να πάρει καλύτερη πρόσφυση στην κεφαλή της βίδας. Ωστόσο, η διαδικασία σίγουρα απαιτεί μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να σπάσετε την κεφαλή της βίδας αν βάζετε υπερβολική δύναμη στο χτύπημα. Αυτή η τεχνική δεν συνίσταται σε καμία περίπτωση σε εύθραυστα αντικείμενα.

Αξιοποιώντας τη θερμότητα για την αφαίρεση βίδας

Ένας ακόμη τρόπος για την αφαίρεση βιδών είναι να αξιοποιήσετε τη θερμότητα.

Πως?

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να θερμάνετε τη βίδα έτσι ώστε τα νήματα της να χαλαρώσουν. Κατά τη χρήση αυτής της τεχνικής, ωστόσο, πρέπει να θυμάστε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Για παράδειγμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θερμαίνετε μόνο τη βίδα και ότι δεν θα καταλήξετε να καταστρέψετε το αντικείμενο συνολικά. Εάν το αντικείμενο από το οποίο προσπαθείτε να αφαιρέσετε τη βίδα κινδυνεύει να καταστραφεί από κάποια υψηλή θερμοκρασία, καλό θα είναι να αποφύγετε τελείως αυτή τη διαδικασία.

 

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»