Έχετε πρόβλημα με σκουριά σε inox επιφάνειες; Απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα από την παρουσία της και κρατήστε λαμπερές και καθαρές τις ανοιξείδωτες επιφάνειες σας!

Ο χαρακτηρισμός ¨ανοξείδωτο¨ ίσως και να μην είναι ο πιο σωστός, καθώς με μεγαλύτερη ακρίβεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ατσάλι που ¨δύσκολα σκουριάζει¨. Η αντισκουριακή του ιδιότητα έγκειται στο σχηματισμό ενός λεπτού στρώματος οξειδίου που σχητατίζεται στην επιφάνεια του inox κατά την επαφή του με το οξυγόνο. Με αυτό το προστατευτικό στρώμα, η οξείδωση δεν μπορεί να πάει βαθύτερα στο μέταλλο; εάν όμως φθαρεί, μπορεί να σχηματιστεί σκουριά στην επιφάνεια. Με τη σωστή φροντίδα και τον καθαρισμό του μετάλλου, το προστατευτικό στρώμα μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και να απομακρίνετε τη σκουριά!

Λεκέδες και σκουριά σε inox

Για το σχηματισμό σκουριάς δεν ευθύνονται μόνο οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η τριβή με αιχμηρά αντικείμενα. Η καθημερινή χρήση των inox επιφανειών και η επαφή τους με σκόνη, λίπη ή άλλες βρωμιές φθείρουν την επιφάνεια του inox. Όσο παραμένει λερωμένο, αναπτύσσονται διαβρωτικά στοιχεία στο προστατευτικό στρώμα του οξειδίου του χρωμίου, καθιστώντας το ευάλωτο στη διάβρωση. Επομένως ο τακτικός καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα προστασίας από τη σκουριά ιδιαίτερα για τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Ο σωστός καθαρισμός του ανοξείδωτου ατσαλιού εξαρτάται από το είδος του λεκέ.

Για λεκέδες κουζίνας

Η καλύτερη λύση για επιφάνειες στην κουζίνα οι οποίες έρχονται σε επαφή με λεκέδες φαγητών δεν είναι καμία άλλη πέραν του ξυδιού. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να διαλύσετε ακόμα και τα πιο δύσκολα λίπη χωρίς να βλάψετε την inox επιφάνεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε αρκετό ξύδι και ζεστό νερό και με ένα πανί να περάσετε τις επιφάνειες. Εάν ο λεκές είναι επίμονος, απλά αφήστε την επιφάνεια εμποτισμένη για μερικά λεπτά.

Για πολλούς, η μυρωδιά του ξυδιού δεν αντέχεται, οπότε μία εναλλακτική είναι η μαγειρική σόδα. Φιάξτε μία πάστα από ζεστό νερό και σόδα και χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι κουζίνας, με κικλικές κινήσεις τρίψτε πάνω στο λεκέ. Ίσως αυτή η μέθοδος να χρειάζεται πεισσότερη προσπάθεια σε σχέση με το ξύδι αλλά έχει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όταν ο λεκές εξαφανιστεί, καιαρίστε την επιφάνεια με ένα μαλακό πανί και νερό για να απομακρύνετε τα υπολείμματα σόδας.

Για γράσα, δύσκολους λεκέδες και σκουριά

Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε πιο δύσκολους λεκέδες, όπως είναι αυτοί των λιπαντικών λαδιών και της σκουριάς σε inox επιφάνειες, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε το WD-40 Multi-Use Product. Απλά θα χρειαστεί να ψεκάσετε το σημείο το οποίο θέλετε να καθαρίσετε από απόσταση περίπου 15 εκατοστά, μέχρι να καλυφθεί ο λεκές. Περιμένετε για μερικά λεπτά προκειμένου να δράσει και να διεισδύσει στο λεκέ; και  με την χρήση μίας μαλακής βούρτσας (η οποία πρώτα βεβαιωθείτε ότι δεν γδέρνει την inox επιφάνεια) τρίψτε το σημείο που επιθυμείτε να απαλλαγείτε από τον λεκέ. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα καθαρό και στεγνό πανί και είστε έτοιμοι. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα αφαιρέσετε τον λεκέ, αλλά ταυτόχρονα θα προστατέψετε τις inox επιφάνειες από μελλοντική σκουριά.

Το WD-40 είναι ιδανικό αντισκωριακό προϊόν για κάθε inox επιφάνεια. Η χρήση του μπορεί να γίνει ακόμα και σε βαμμένες inox επιφάνειας, καθώς η σύνθεση του WD40 δεν επιρρεάζει το χρώμα τους. Μοναδική εξαίρεση στη  χρήση του WD40 είναι τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για φαγητό και ποτό

Πρόληψη και συντήρηση

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να κρατήσετε τις inox επιφάνειες σας σε άριστη κατάσταση είναι η σωστή συντήρηση. Αυτό ισχύει για επιφάνειες τόσο εντός αλλά και εκτός του σπιτιού. Για τα μαγειρικά σας σκεύη που είναι από inox, καλό θα ήταν να μην τα βάζετε στο πλυντήριο; καθώς τα απορρυπαντικά του είναι πολύ ισχυρά και έχουν αποτέλεσμα την πιο εύκολη φθορά τους.

Να θυμάστε να σκουπίζετε τα inox μετά από τον καθαρισό τους με ένα καθαρό πανί, για να αφαιρούνται τα άλατα και να διατηρούν τη γυαλάδα τους.

Εάν θέλετε να ανακαλύψετε ακόμα 2000+ χρήσεις του WD40, μπορείτε να μπείτε εδώ!