Τα ασημικά είναι αντικείμενα που διακοσμούν πολλά σπίτια στη Κύπρο. Η κλασική και διαχρονική τους παρουσία προσδίδει μία ομορφιά στο χώρο. Επίσης, πολλές φορές συναντάμε το ασήμι σε σετ σερβιρίσματος και μαχαιροπίρουνα, τα οποία χρησιμοποιούμε σε πιο ξεχωριστές περιστάσεις. Το ασήμι όμως, όπως και ο χαλκός, έχουν την ιδιότητα να χάνουν την λάμψη και το χρώμα τους με το πέρασμα του χρόνου. Οπότε αν θέλουμε να παραμείνουν τα ασημένια μας αντικείμενα καθαρά και όμορφα, θα πρέπει να τα καθαρίζουμε συχνά από το μαύρισμα που δημιουργείται. Το καλό είναι ότι το μαύρισμα στο ασήμι αντιμετωπίζεται εύκολα.

Γιατί όμως προκαλείται μαύρισμα στο ασήμι? Το ασήμι όπως είπαμε είναι ένα ευαίσθητο υλικό, το οποίο όταν χρησιμοποιείται, οξειδώνεται έχοντας ως αποτέλεσμα να μαυρίζει. Για αυτό το λόγο χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Αν λοιπόν γυαλίζουμε συχνά το ασήμι με σωστό τρόπο, θα επανακτήσει την χαμένη του λάμψη. Παρακάτω λοιπόν θα σας δώσουμε κάποιες λύσεις αντιμετώπισης του μαυρίσματος στο ασήμι χαρίζοντάς του την τέλεια όψη.

Ξύδι και Σόδα

Αρχικά θα ξεκινήσουμε με σπιτικές λύσεις και φυσικά υλικά που όλοι διαθέτουμε στην κουζίνα μας. Κάποια από αυτά τα υλικά είναι το ξύδι και η μαγειρική σόδα. Ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών μπορεί να καθαρίσει το μαύρισμα στο ασήμι πανεύκολα! Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε ένα μπολ και να προσθέσετε μισή κούπα ζεστό ξύδι και δύο κουταλάκια του γλυκού σόδα. Αμέσως λόγω της αντίδρασης δημιουργούνται αφροί. Μόλις εξασθενήσουν ρίχνετε μέσα στο μπολ τα ασημικά σας και τα αφήνετε για 2-3 ώρες. Όταν περάσει η ώρα τα ξεπλένετε καλά με νερό, αφήνετε να στεγνώσουν λίγο και τα σκουπίζετε.

Γάλα και Λεμόνι

Δύο άλλα σπιτικά υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε το μαύρισμα στο ασήμι, είναι το γάλα και το λεμόνι. Σαν συνδυασμός ακούγεται περίεργος αλλά κάνει θαύματα! Σε ένα μπολ λοιπόν ρίχνετε μισή κούπα νερό, μισή κούπα γάλα και μία κουταλιά της σούπας χυμό από λεμόνι. Μετά βάζετε μέσα τα ασημικά σας και τα αφήνετε όλο το βράδυ για να δράσει. Την επόμενη μέρα τα πλένετε με νερό και τα σκουπίζετε καλά με ένα μαλακό πανάκι. Μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία αν δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Corn Flower

Η Τρίτη πρόταση περιλαμβάνει ένα πιο πρωτότυπο υλικό. Το corn flower δεν είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούμε συχνά ως καθαριστικό σε αντίθεση με τα παραπάνω. Παρόλα αυτά θα εντυπωσιαστείτε με τον τρόπο που εξαφανίζει το μαύρισμα στο ασήμι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φτιάξετε μία πάστα από ίση ποσότητα corn flower και νερού. Η πάστα πρέπει να έχει σταθερή υφή και να μην είναι πολύ ρευστή. Μόλις είναι έτοιμη, τρίβουμε την πάστα με ένα μαλακό σφουγγαράκι σε όλη την επιφάνεια των ασημικών και την αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να ξεραθεί. Στην συνέχεια με ένα μαλακό βρεγμένο πανάκι αφαιρούμε τα υπολείμματα της πάστας και το ασήμι αποκτά την αρχική του λάμψη χωρίς ίχνος από μαύρισμα.

WD40 Multi Use

Υπάρχουν επίσης και προϊόντα στην αγορά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως γυαλιστικά για ασημικά. Ένα από αυτά είναι το WD40 Multi-Use. Εκτός το ότι είναι εύκολο στη χρήση του, είναι επίσης γρήγορο και αποτελεσματικό. Αντιμετωπίστε λοιπόν το μαύρισμα στο ασήμι εύκολα και γρήγορα.

Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι πολύ εύκολη. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καλύψετε όλη την επιφάνεια του ασημένιου αντικειμένου με WD40 και να το αφήσετε να δράσει για 10-15 λεπτά. Στην συνέχεια παίρνετε ένα καθαρό πανάκι και τρίβετε με κυκλικές κινήσεις. Χάρη στην προηγμένη σύνθεσή του καθαρίζει και γυαλίζει το ασήμι αποκαθιστώντας την αρχική του λάμψη και εξαφανίζοντας το μαύρισμα. Αν το ασημικό που καθαρίσατε το χρησιμοποιείτε για φαγητό θα πρέπει στο τέλος της διαδικασίας να το πλύνετε καλά με σαπούνι και ζεστό νερό καθώς δεν είναι καλό τα χημικά να έρχονται σε επαφή με την τροφή που καταναλώνουμε.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»