Αναπαλαίωση παλιάς ντουλάπας σε 5 απλά βήματα: ένα οικονομικό DIY για άμεση ανανέωση στη διακόσμηση του δωματίου σας!

Το φθινόπωρο είναι και πάλι εδώ και μαζί του η οργάνωση της ντουλάπας και των αποθηκευτικών χώρων για τη νέα σεζόν. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε καινούργια ντουλάπα και να πετάξετε την παλιά, σκεφτείτε αν αξίζει να την αναπαλαιώσετε.

Μία ρετρό ή vintage ντουλάπα μπορεί να μεταμορφωθεί στο πιο κομψό έπιπλο του σπιτιού με ένα απλό βάψιμο! Οι παλιές ντουλάπες δείχνουν αταίριαστες στα σύγχρονα σπίτια λόγω του ντεμοντέ καφέ χρώματος που συνήθως έχουν. Με το σωστό χρώμα όμως μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε ύφος διακόσμησης. Πριν εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα, βεβαιωθείτε ότι η ντουλάπα είναι γερή και το ξύλο δεν έχει προσβληθεί από κάποιο ξυλοφάγο έντομο ή σαράκι.

Βήμα 1 – αποσυναρμολόγηση ντουλάπας

Αφαιρέστε την πόρτα ή τις πόρτες, τα συρτάρια και τα πόμολα. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μεντεσέδες μπορείτε να τους αντικαταστήσετε ή να τους επιδιορθώσετε ψεκάζοντας τους με WD-40 Multi-Use Product. Καθαρίστε πρώτα τον μεντεσέ από σκόνη ή υπολείμματα από μπογιές. Ψεκάστε απευθείας επάνω WD-40. Το WD-40 θα εισχωρήσει στο εσωτερικό του καθαρίζοντας και λιπαίνοντας τις ενώσεις του μεντεσέ. Σκουπίστε την περιττή ποσότητα με ένα καθαρό, στεγνό πανί και περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να δράσει το προϊόν.

Βήμα 2 – τρίψιμο ντουλάπας

Για σωστή αναπαλαίωση παλιάς ντουλάπας τρίψτε καλά όλες τις επιφάνειες που σκοπεύετε να βάψετε. Η μπογιά – όσο καλή και αν είναι – δεν θα αντέξει για καιρό επάνω στο γυαλιστερό φινίρισμα. Εάν υπάρχουν μικροφθορές μπορείτε να τις καλύψετε με ειδικό αστάρι για ξύλα. Να θυμάστε ότι αφού περάσετε το αστάρι θα πρέπει να ξανατρίψετε. Όταν τελειώσετε με το τρίψιμο καθαρίστε καλά. Στην αγορά θα βρείτε εξειδικευμένα καθαριστικά για το συγκεκριμένο σκοπό.

Βήμα 3 – βάψιμο ντουλάπας

Ξεκινώντας το βάψιμο της ντουλάπας βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για να στεγνώσουν ταχύτερα οι επιφάνειες αλλά κυρίως για την υγεία σας.

Επιλέξτε ειδική βαφή για το συγκεκριμένο είδος ξύλου και προτιμήστε μία καλής ποιότητας γιατί θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα και η διάρκεια. Υπολογίστε ότι ανάλογα με το χρώμα που έχετε διαλέξει -και το υπάρχον χρώμα της ντουλάπας- θα χρειαστούν δύο με τρία περάσματα μπογιάς.

Ανάμεσα σε κάθε χέρι θα πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένα 12ωρο ανάλογα πάντα και με τις καιρικές συνθήκες. Αποφύγετε να βάψετε εάν φυσάει πολύ διότι ναι μεν ο αέρας βοηθάει τη μπογιά να στεγνώσει ταχύτερα αλλά μεταφέρει χνούδια, τρίχες και μικρά σκουπιδάκια που θα κολλήσουν πάνω στη φρεσκοβαμμένη ντουλάπα σας.

Χρησιμοποιήστε μικρά ρολά για τις μεγάλες επιφάνειες και μικρά πινέλα για τις γωνίες και τις λεπτομέρειες. Οι στρώσεις της βαφής πρέπει να είναι λεπτές ώστε να μην «τρέχει» η μπογιά.

Μην ξεχάσετε να γεμίσετε τις τρύπες για τα πόμολα με λίγο χαρτί ώστε να παραμείνουν ανοιχτές.

Βήμα 4 – αναπαλαίωση παλιάς ντουλάπας με ταπετσαρία

Επενδύστε το εσωτερικό της ντουλάπας με ταπετσαρία τοίχου. Επειδή και το εσωτερικό είναι σημαντικό να είναι όμορφο, περιποιημένο και καθαρό, η καλύτερη λύση για παλιές ντουλάπες είναι να τις ντύσετε με ταπετσαρία. Επιλέξτε μία φωτεινή απόχρωση ώστε να μην σκοτεινιάζει το εσωτερικό της ντουλάπας και κολλήστε τη ακολουθώντας την προτεινόμενη διαδικασία όπως στον τοίχο.

Βήμα 5 – πόμολα

Οι παλιές ντουλάπες έχουν συνήθως πολύ όμορφα χρυσά πόμολα τα οποία αξίζει να γυαλίσετε και να επανατοποθετήσετε. Εάν δεν σας αρέσουν, είναι πολύ φθαρμένα ή επιθυμείτε να προσδώσετε μοντέρνο ύφος στη ντουλάπα τότε επενδύστε σε ιδιαίτερα πόμολα που θα την αναδείξουν.

Extra tip: Μην βιάζεστε να τοποθετήσετε τα πόμολα και τα συρτάρια πίσω στη ντουλάπα γιατί μπορεί να χαλάσετε τη βαφή. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα/πράγματα σας. Αφήστε να περάσουν μερικές μέρες ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί κανένα ατύχημα.

Εκτός από κορυφαίο αντισκωριακό, το WD-40 έχει  πάνω από 2000 χρήσεις, δείτε τις εδώ.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook ώστε να μη χάνετε τις ενημερώσεις του αγαπημένου σας «πολυεργαλείου»